Provjere da li je smrznuti pileći file na tržište stavljen kao svježi

Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je da je veterinarska inspekcija u unutrašnjem prometu nadležna da provjeri eventualne zloupotrebe, odnosno to da li je smrznuti pileći file iz uvoza na tržište stavljen kao svježi proizvod.

Svi proizvodi životinjskog porijekla koji se uvoze u BiH podliježu kontroli granične veterinarske inspekcije koja je u nadležnosti Kancelarije za veterinarstvo BiH, a nakon što roba dobije odobrenje da može ući u BiH, kontrolu daljeg stavljanja u promet i nadzor nad unutrašnjim prometom vrši nadležna veterinarska inspekcija koja je u BiH organizovana na nivou entiteta, kantona, opština u Republici Srpskoj i Brčko distrikta, naveli su u Kancelariji.

Iz ove kancelarije Srni su odgovorili da je tačno da se meso peradi može uvoziti iz Turske u BiH, ali da po definiciji u meso peradi spadaju svi jestivi dijelovi peradi, a ne samo jedan proizvod /smrznuti pileći file/.

Članovi Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH uputili su 27. aprila apel svim nadležnim institucijama da spriječe da smrznuti pileći filei iz Turske, umjesto u preradi, raznim zloupotrebama završe na tržištu kao svježi proizvodi, što je suprotno svim zakonskim propisima i može da uništi domaću proizvodnju brojlera.

Potpredsjednik ovog odbora Edin Jabandžić rekao je da su živinari apsolutno svjesni da BiH mora da poštuje međunarodne sporazume, ali da, poučeni dosadašnjim ikustvom, s razlogom strahuju da smrznuto meso za preradu može da završi u prodaji kao svježi pileći file, što je zakonom zabranjeno.

On je apelovao da sve nadležne istitucije, posebno Kancelarija za veterinarstvo BiH i inspekcijski organi, pojačaju aktivnosti kako bi spriječili da nekvalitetno pileće meso po niskim cijenama završi u trgovinama, čime bi u pitanje došao rad više od 560 živinarskih farmi i egzistencija oko 20.000 ljudi koji žive od ovog posla. 

Tagovi: