"Zatamnjenje" kanala je mimo ugovora, tražite pomoć udruženja potrošača

Udruženja za zaštitu potrošača pozivaju sve potrošače da se jave najbližem Udruženu povodom učestalih prijava nezadovoljnih korisnika na zatamnjenje kanala pojedinih telekom operatera.

Ovakva reakcija Udruženja za zaštitu potrošača uslijedila je nakon učestalih obraćanja korisnika usluga da im pojedini telekom operateri zatamnjuju kanale, a zatim ih pozivaju i nude kartice koje im omogućavaju dekodiranje zatamnjenih kanala, a navedene kartice su novo povećanje cijena koje naplaćuju na mjesečnom nivou.

Iz Udruženja ukazuju da Osnovni ugovor zaključen na minimalnih 24 mjeseca u svom sadržaju ne sadrži odredbu koja govori o tome da će doći do zatamnjenja bilo kojeg kanala niti odredbu da će potrošačima zbog neplaćanja autorskih prava od strane telekom operatera biti uskraćen bilo koji program. Jednostrano mijenjanje bitnih elemenata ugovora i sistemsko diskriminisanje potrošača je svakodnevna pojava na tržištu telekomunikacija, te se sve veći broj potrošača u 2020. godini žali na telekom operatere koji im uskraćuju ugovorene obaveze, a pri tome ih pozivaju i nude im kartice, koje se posebno dodatno plaćaju.

Prilikom instaliranja kartice, potrošači potpisuju i novi ugovore iako njihova ugovorena obaveza još traje.

U uslovima globalne zdravstvene krize telekom operateri posluju bez uvažavanja osnovnih potrošačkih prava, između ostalog i prava na izbor i raskid ugovora, a ukoliko se potrošač žali na kršenje ugovornih odredbi u sektoru za reklamacije samovoljno odbacuju prigovore potrošača, tvrdnje su iz Uduženja za zaštitu potrošača.

U Komisijama za rješavanje reklamacija potrošača nema imenovanih predstavnika Udruženja za zaštitu prava potrošača, čime se dovodi u pitanje transparentan rad telekom operatera, kao i nepoštovanje zakonskih odredbi.

Stoga je svaki potrošač dužan i ovlašten voditi brigu o svojima potrošačkim interesima i insistirati na njihovoj provedbi i zaštiti svim pravnim i društveno prihvatljivim sredstvima.

"Mi smo jedina zemlja u kojoj se zatamnjuju određeni televizijski programi, građani negoduju, a kablovski operateri se pravdaju kako su prisiljeni zatamniti određene sadržaje jer im nositelji prava prijete tužbama", kaže predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača DON iz Prijedora Murisa Marić, dodavši da tako već godinama potrošači plaćaju punu cijenu usluga, a zauzvrat ih dobivaju polovično.

Marić je pozvala korisnike telekom usluga koji imaju navedene probleme da se jave bilo kom Udruženju za zaštitu prava potrošača širom Republike Srpske.

LJ. ĐURIĆ