Institut objavio preporuke za svadbe u RS

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je preporuke koje se odnose na održavanje svadbenih svečanosti i sličnih događaja.

Preporučuje se da se sve proslave, kad god je to moguće, organizuju na otvorenom prostoru te da se ograniči broj zvanica na najmanji mogući broj. Maksimalan broj zvanica treba da bude u skladu s trenutno važećim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije.

Za vrijeme boravka u objektu u kojem se organizuje proslava, preporučuje se održavanje fizičke distance između gostiju te primjena svih drugih važećih higijensko-epidemioloških mjera.

Za organizaciju svadbene svečanosti u skladu s važećim mjerama odgovoran je organizator proslave. Organizator određuje odgovorno lice koje se stara da se mjere poštuju. Organizator svadbene svečanosti vodi evidenciju prisutnih gostiju (evidencija obuhvata ime i prezime i kontakt telefon).

Osobe koje imaju simptome zarazne bolesti (povišena tjelesna temperatura, respiratorni simptomi kao kašalj i kratak dah, bol u grlu, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje...) ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena COVID-19 infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu s osobama sa sumnjom na COVID-19 ili osobama s potvrđenom COVID-19 infekcijom ne smiju prisustvovati ovim proslavama.

Sjedeća mjesta u prostoru objekta potrebno je rasporediti na način kako je navedeno u preporukama za ugostiteljske objekte.

Prilikom izvođenja muzike uživo, potrebno je obezbijediti udaljenost od četiri metra između bine (prostora za izvođenje muzike) i stolova. Ne preporučuju se aktivnosti koje uključuju blizak fizički kontakt (ples, grljenje, ljubljenje itd.) osim ako se ne radi o članovima istog domaćinstva ili osobama koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Na ulazu u objekat potrebno je postaviti dozator sa dezinfekcionim sredstvom.

U zatvorenom prostoru je potrebno osigurati dobru ventilaciju. Preporučuje se obezbijediti dovod što više svježeg vazduha.

Prije i nakon proslave potrebno je izvršiti detaljno čišćenje i prozračivanje objekta.

Tagovi: