"ZEV OZNA sve dozna": Špijunka "precizni" brojač članova domaćinstava

Iako je bezopasna komšijska špijunka neprevaziđena vrsta nadzorne kamere koja snima dešavanja u visokoj rezoluciji, ponekad se desi da njihove besplatne usluge slučajno plate podstanari.

Prozor i špijunka glavni su alati kojima se "agenti odjeljenja za zaštitu naroda" služe pri sakupljanju dragocjenih tračeva, a sastanci zajednica etažnih vlasnika prilika su da upoznaju novog stanara o kojem, prema vlastitom nahođenju, već sve znaju.

Tako je i Banjolučanka Dragana I. slučajno postala žrtva "OZNE" ZEV-a zbog koje je više mjeseci plaćala uvećani račun za vodu. Kako je ispričala za portal mojabanjaluka.info, nije ni znala da ima cimera dok je nisu "udarili" po džepu.

- Početkom godine sam se uselila u iznajmljeni stan. Dadžbine sam plaćala za jednog člana. Nakon drugog mjeseca primjetila sam na oglasnoj tabli da imam dug za vodu - počela je Dragana priču za portal mojabanjaluka.info.

Kako kaže, pretpostavila je da riječ o grešci, jer su vlasnici stana izmirili sve dugove. Poslije trećeg mjeseca već je počela da sumnja da nešto nije u redu. Kako nije znala ko je zadužen za spisak dugovanja, krenula je od vrata do vrata.

- Rijetko sam sretala komšije, jer radim po cijeli dan. Krenula sam od vrata do vrata i začudila se da niko nije znao ko je za to zadužen - ispričala je naša sagovornica.

Kako kaže, uglavnom su govorili da su čuli da je neko u drugom ulazu, ali da nisu sigurni. Kada je napokon pronašla blagajnika, šokirao ju je razlog uvećanog računa.

- "Pa dvoje vas živi u stanu, zato vam je toliki račun", reče mi blagajnik. Na moje pitanje odakle mu ta informacija, jer živim sama, on mi je odgovorio da su mu tako rekle komšije iz mog ulaza. Rekli su mu da su vidjeli kako mi često dolazi neki mladić i da sigurno živimo zajedno - kaže ona.

Klupko misterije počelo se odmotavati kada je shvatila da su komšije vidjele njenog brata koji joj je pomagao pri selidbi.

- Brat i ja smo unosili stvari, a onda je krečio stan i pomagao mi oko sitnica. On i otac često svraćaju, ali je u toj cijeloj situaciji smiješno što nikada nisam srela te komšije koji su "brojali" članove u mom stanu - rekla je Dragana.

Kako je dodala, situacija nije bila baš najprijatnija, ali su na sreću uspjeli da riješe problem.

Svevideće oči komšijskih nadzornih kamera ponekad i zažmure na jedno oko čemu svjedoči i Jovan S. koji godinama živi kao podstanar u banjolučkom naselju Rosulje. I njegov ulaz, kako je ispričao za Mojabanjaluka.info, ima dežurnog špijuna, ali je Jovana uvijek štitio.

- Ne znam koliko puta mi je došao drug i živio sa mnom mjesec-dva. Nisam mislio da trebam da ga prijavim kao člana domaćinstva. Doživljavao sam ga kao gosta, a ne cimera - kazao je Jovan dodajući da zna ponekad i žurke da organizuje.

Kako kaže, trudi se da ne bude previše bučan, ali se desi i da pretjera. Tada, dodaje on, dobije "upakovano" upozorenje.

- Mudrov je on, zna kako da mi priđe. Zaustavi me na stepenicama i razmijenimo koju riječ. Na rastanku dobaci da vidi da sam umoran, jer vjerovatno nisam spavao proteklih noći zbog društva. Još kaže da bi trebalo rješiti problem izolacije u stanovima, jer se sve čuje - kaže Jovan smijući se. Dodaje da mu komšija naglasi da će to riješiti na sastanku stanara, ali da ipak prećuti.

Razgovarali smo i sa nekoliko predsjednika zajednica etažnih vlasnika, ali nisu željeli da ih imenujemo. Prema njihovim tvrdnjama, ima dobrih, ali i onih problematičnih stanara koji im zadaju glavobolje.

- Uglavnom su stanari zaista dobri, ali ima i pojedinačnih slučajeva koji svima nama zadaju glavobolje. Nekada ti nije svejedno kad saznaš da ti je prvi komšija robijao zbog droge ili ubistva. Oni uglavnom ne prave probleme, osim malo buke kada ih policija obilazi - kazala je jedna od njih.

Priznali su da se uglavnom raspitaju kada se neko novi doseli u njihove ulaze, ali kako tvrde, uglavnom da bi znali sa kim će "dijeliti" krov.

J. Stanić

Tagovi: