Stanivuković najavio obračun Grada sa „Ekvatorom“

Nakon što je gradu Banjaluci stigla presuda da kompaniji „Ekvator“ i Đorđu Davidoviću isplatiti skoro 1,8 miliona maraka jer je rejonska kotlovnica izgrađena na njegovoj zemlji, žalbu su uložili „Toplana“ ali i Davidović koji je nezadovoljan visinom odštete.

Podsjećamo, kako je otkrio portal CAPITAL, grad je 2014. godine zajedno sa „Toplanom“ u naselju Starčevica izgradio kotlovnicu na zemljištu na kojem nisu bili riješeni imovinsko pravni odnosi.

Zemljište, koje je bilo oduzeto u procesu nacionalizacije, su stari vlasnici uspjeli da povrate i prodaju Davidoviću koji je potom za uzurpaciju tužio i dobio Grad na sudu.

Čekajući novu sudsku odluku, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavljuje  zaokret u politici prema kompaniji “Ekvator“ ocjenivši ovaj potez Davidovića kao „nož u leđa“.

Sa druge strane, Davidović poziva na kompromis i vansudsko poravnanje kako bi se izbjegli dalji sudski troškovi na teret Banjaluke, koja po njegovoj ocjeni nema argumenata u nastavku procesa.

Oko za oko, zub za zub, tako ćemo ubuće. Ako neko želi biti neprijatelj grada i na foru uzimati milione mora znati da će grad biti snažniji u argumentima, mogućnostima i mjerama koje može uraditi“, zaprijetio je Stanivuković.

Kaže da je Grad do sada bio tolerantan prema „Ekvatoru“ i drugim investitorima po pitanju njihovih obaveza prema gradu i to će se sad promjeniti.

Ako nam zabijate nož u leđa morate znati kako ćemo svoj prag tolerancije svesti na minimum, pa ćemo vidjeti ko će na kraju izaći kao pobjednik“, zaključio je on.

Davidović: Grad gradio bez građevinske dozvole!

Sa druge strane, Davidović za CAPITAL kaže da nije nikakav neprijatelj grada, kako ga je gradonačelnik okarakterisao, već da samo traži ono što mu po zakonu pripada, a što je i sud potvrdio.

Kaže kako je zemljište kupio 2014. godine sa planom da tu pravi poslovno stambene objekte, što je i jedna od glavnih djelatnosti „Ekvatora“, ali da su Grad i „Toplana“ tu krenuli u izgradnju postrojenja iako su znali da postoji spor između njih i starih vlasnika.

Oni su bez zemljišta i bez građevinske dozvole izgradili kotlovnicu. Kasnije su je dobili od resornog ministarstva ali je ona bila nezakonita. Na to sam upozorio i Slobodana Gavranovića koji je tada bio gradonačelnik ali i Igora Radojičića koji je došao posle njega. I jedan i drugi su usmeno obećavali kako će se taj problem riješiti, Gavranović mi je čak obećao kako ću dobiti zamjensku lokaciju samo da ne kočim projekat. Poslušao sam ga jer je to bilo u interesu grada a i ja sam njegov stanovnik kojem želim sve najbolje, ali kako su me obojica ignorisali bio sam prinuđen da idem sa tužbom“, tvrdi Davidović.

On Gradu nudi nekoliko prijedloga kojima bi se sudski proces okončao.

Ja nisam konfliktan čovjek i predlažem sporazumno rješenje. Ne zabijam nikome nož u leđa već samo štitim svoju imovinu. Tražimo odštetu za sedam godina koliko nismo mogli da uđemo u posjed, a da se zemlja otkupi ili da nam se da zemljište na drugoj lokaciji u vrijednosti placa na Starčevici“, kaže Davidović.

Notar upozorio Grad

Inače, portal CAPITAL je u posjedu notarskog ugovora koji su u julu 2014. godine potpisali Grad Banjaluka i „Toplana“.

Notar Marinko Plavšić upozorio je dvije strane da se za  zemljište na kojem planiraju gradnju vodi spor i da je moguće da dođe do promjene stanja  po pitanju vlasništva.

Notar je obavijestio stranke upozorio na mogućnost da je u međuvremenu moglo doći do promjene zemljišnog i katastarskog stanja za predmetne nekretnine i na mogućnost nesaglasnosti između predočenih izvoda i zemljišnih knjiga te ih poučio da bi bilo uputno da notar za ovu obradu izvrši uvid u zemljišne knjige i evidencije ali su stranke to odbile i izjavile da traže zaključenje ugovora prema trenutnom stanju a preuzimajući rizik nesaglasnosti“, stoji u ugovoru.

CAPITAL

Tagovi: