Neophodne stimulativne poreske politike za dalji razvoj IKT sektora

Poslodavci u Srpskoj smatraju da bi u daljoj saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca od koristi bilo usklađivanje upisnih politika sa potrebama sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), pozicioniranje tog sektora kao strateške grane za Republiku Srpsku, te uvođenje stimulativnih poreskih politika za njihov dalji razvoj.

Na okruglom stolu o temi "Izrada strategije za jačanje organizacione strukture Unije udruženja poslodavaca Srpske", koji je danas održan u Banjaluci, naglašena je potreba pravovremenog informisanja o tokovima izmjena važećih propisa, kao i podnošenje inicijativa i veće uključivanje poslodavaca u njihovim donošenjima.

Neizbježne su bile i teme koje se odnose na posljedice pandemije, sive ekonomije, odliva radno sposobnog stanovništva, te visokih fiskalnih i parafiskalnih nameta, rečeno je na skupu koji je organizovala Unija udruženja poslodavaca u okviru projekta "Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH - EISE", finansiranog od EU.

Predstavljene su planirane aktivnosti u okviru EISE projekta, kao i dosadašnje aktivnosti Unije udruženja poslodavaca preduzete s ciljem jačanja preduzetničkog sektora i poslodavaca, saopšteno je iz Unije udruženja poslodavaca.

Istaknuta je potreba strateškog jačanja kapaciteta Udruženja poslodavaca informacionih i komunikacionih tehnologija Republike Srpske (ICT Business Srpska) i organizacione strukture Unije udruženja poslodavaca, čiji bi cilj bilo jačanje kapaciteta i kompetencija ovog udruženja, unapređenje preduzetničkih politika, pravila i strategija, širenje članstva, te njihovo umrežavanje.

Okruglom stolu prisustvovalo je pet poslodavaca sa područja grada Banjaluka koji posluju u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija Republike Srpske.

Projekat "Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socioekonomski razvoj BiH - EISE" sprovodi Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske i cilj mu je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva preduzetnika i poslodavaca, te doprinos socijalnom i ekonomskom razvoju u sektoru preduzetništva u BiH stvaranjem povoljnog okruženja u okviru ekonomskih i socijalnih reformi.

Ukupna vrijednost projekta je 556.000 evra, od čega je EU obezbijedila 500.000 evra bespovratnih sredstava, a sprovođenje, koje je počelo od januara, trajaće do decembra 2023.