„Međunarodna“ u Muzeju sporta: Oproštajni Maradonin dres i Tajsonove rukavice

Nakon „Trofejne Banje Luka“ u Muzeju sporta uskoro će biti otvorena nova izložba i to - „Međunarodna“ na kojoj će se naći dresovi i rekviziti koje je godinama skupljao kolekcionar Boris Vrhovac.

Na izložbi će, između ostalog, biti izložen oproštajni dres Dijega Maradone koji je nosio na posljednjoj utakmici koju je odigrao za reprezentacije Argentine. Biće tu i njegov dres dok je igrao za „Napol“. Posjetioci će moći da vide i dres njegovog „ljutog takmaca“, brazilskog genije Pelea.

I jedna „lutka“ je obučena u „Đokovića“, od glave do pete. Tu je njegov kačket, njegova majica, njegov šorts. Muzej je dobio i dres Radivoja Koraća, kao i zapisnik sa prijateljske utakmice između Jugoslavije i BiH koja je odigrana 1. juna 1969. godine u Sarajevu. Dan
poslije toga je Korać poginuo.

Jugoslaviju je na toj utakmici vodio Ranko Žeravica, a reprezentaciju BiH Milan Tošić koji je kasnije bio i prvi direktor „Borika“. Njih dvojica su bili trenerski tandem kada je Jugoslavija na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani osvojila zlatnu medalju.

Na „Međunarodnoj“ će biti izložen i dres Predraga Mijatovića dok je bio udarna zvijezda „Real Madrida“. U vitrinama se nalazi i replika dresa Aleksandra Tirnanića kojeg je u seriji „Montevideo, bog te video“ nosio Miloš Biković.

Uramljeni su i dresovi Lionela Mesija, Kristijana Ronalda i Lebrona Džejmsa. Tu je i potpisana rukavica Majka Tajsona, kao i kompletna oprema Bogdana Bogdanovića. Pored nje su i dresovi Bore Milutinovića, Džej Džej Okoče i Didijea Drogbe…

G. Dakić