Banjalučki šahista Maksim Savanović među najboljim kadetima svijeta

Prije nešto više od tri godine mladi banjalučki šahista Maksim Savanović (15) se ozbiljno posvetio ovoj drevnoj igri, a danas je među 100 najboljih kadeta svijeta. Na rang-listi Svjetske šahovske federacije (FIDE) Maksim u rapid šahu trenutno drži 63. mjesto, dok je u blic šahu na 78. poziciji.

Član je Šah kluba Banjaluka, a iza sebe ima dosta zapaženih rezultata među kojima ima i seniorskih poduhvata, gdje se izdvajaju prvo i drugo mjesto na turniru "Third Saturday" u Novom Sadu 2019. godine i dioba trećeg mjesta u konkurenciji 60 igrača u Veneciji 2018. godine. Maksim je uspješno igrao mečeve sa poznatim velemajstorima Milanom Vukićem, Elimirom Dizdarevićem i Mihaelom Oratovskim, pišu Nezavisne novine.

Uglavnom trenira sam, ili uz pomoć oca, inače inter majstora Aleksandra Savanovića, a od trenera radio je s argentinskim velemajstorom Federikom Perezom Ponsom i srpskim velemajstorom Nikolom Sedlakom, a šahovsku vještinu usavršava i s igračima iz seniorske ekipe matičnog kluba. Sve ovo daje osnova za optimizam da u narednom periodu za Maksima slijede još veći uspjesi.

"Vjerujemo da bi u toku ove godine Maksim mogao da se probije među 10-20 najboljih kadeta na svijetu, a takođe planira da, u zavisnosti od mogućnosti nastupa na turnirima, u toku ove godine osvoji i titulu FIDE majstora", ističu iz Šah kluba Banjaluka.

Njegov omiljeni igrač je Bobi Fišer, koga cijeni ne samo kao velikana šahovske igre, već i kao specifičnu i originalnu pojavu u svijetu šaha.