Grmuša: Smanjiti ili ukinuti naknadu odbornicima koji sjede i ćute

Na nekoj od narednih sjednica Skupštine grada biće upućen prijedlog da se aktivnim odbornicima u gradskom parlamentu uvećaju ili ostave trenutne naknade, a da se neaktivnim, odnosno onim koji samo sjede i ćute smanje ili ukinu.

Ovaj prijedlog uputiće Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada, koji je rekao za "Nezavisne" da je cilj da se naknade dobijaju po učinku.

"Nisam još našao najefikasniji metod, ali bi trebalo ići u tom pravcu da se odbornicima koji su aktivni i stvarno rade promijeni način obračuna naknada te ukoliko su se dokazali i efikasni su, da se po nekom osnovu učinka one i povećaju, a za one koji su neaktivni da se smanje ili ukinu", naveo je Grmuša.

Dodao je da nije realno da oni odbornici koji stvarno rade i predlažu inicijative budu tretirani isto kao i oni koji ne rade ništa i samo sjede i dižu ruke kada treba.

"Podnijeću ovakvu inicijativu sigurno do kraja godine, pri čemu će možda postojati potreba za uređenom inicijativom prema Narodnoj skupštini RS da se Zakonom o lokalnoj samoupravi to omogući", naglasio je Grmuša.

Saša Kondić, šef Kluba odbornika SPS, rekao nam je da i on takođe želi da uputi sličnu inicijativu te da su odbornička primanja previsoka.

"Mišljenja sam da svi odbornici koji imaju stalni radni odnos treba da dobijaju dnevnicu i to samo ako prisustvuju sjednici, a oni koji nemaju stalni radni odnos, da imaju određenu naknadu", istakao je Kondić.

Marinko Umičević, odbornik SNSD-a u Skupštini grada, rekao je da su odbornici legitimno izabrani od strane naroda te da ne bi trebalo određivati koliko će ko dobiti novca, već treba biti onako kako je propisano zakonom.

"Ukoliko dođe do tog prijedloga, ja ću prvi biti protiv. Ko može nadgledati koliko koji odbornik radi i koliko se javlja za glas? Mi se borimo za grad i upućujemo inicijative, a naknada je svakako malena", naglasio je Umičević.

Slobodan Stanarević, odbornik Demosa u Skupštini grada, rekao je da je prijedlog dobar, ali problem bi bio taj što bi tada svi odbornici htjeli da se iskažu i rade.

"Sjednice Skupštine i sada traju po tri dana, a kada bi se ovako nešto uvelo, trajale bi po osam dana. Zamislite da se 31 odbornik javi za riječ, pa za repliku, to bi se baš odužilo. Morao bi se naći način kako to izvesti", istakao je Stanarević za "Nezavisne".

Saša Lazić, odbornik Narodnog pokreta "Banjaluka zove", kazao je da se slaže sa ovim prijedlogom, jer se nerijetko dešava da je Skupština na granici kvoruma i odbornici nekad ne dođu na glasanje, što je apsurd.

"Kako god da se ovo riješi, kod mene se nema šta promijeniti. 'Osuđen' sam da budem aktivan, kako po redovnosti prisustvovanja sjednicama, komisijama i vjenčanjima, tako i u samom odnosu sa građanima pojedinačno", naglasio je Lazić.

Iz Stručne službe Skupštine grada rekli su da odbornik za vršenje odborničke dužnosti ima pravo na odbornički dodatak u visini 50 odsto prosječne neto plate isplaćene u Gradskoj upravi u prethodnoj godini, ne računajući plate funkcionera.

"U slučaju da odbornik neopravdano ne prisustvuje sjednici Skupštine, odbornički dodatak biće umanjen za 30 odsto od visine dodatka utvrđenog ovom odlukom. Odbornički dodatak biće umanjen i u drugim slučajevima utvrđenim posebnom odlukom Skupštine, a umanjenje ne može biti veće od 50 odsto odborničkog dodatka mjesečno", pojasnili su u Stručnoj službi Skupštine grada.

Inače, kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, odbornička naknada u Skupštini grada iznosi oko 600 KM mjesečno.