MUP RS poziva građane da budu ažurni prilikom zamjene ličnih dokumenata

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske pozvalo je građane da provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata, poput lične karte, putne isprave i vozačke dozvole, te da ih na vrijeme zamijene.

U saopštenju MUP-a se ističe da sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata rade nesmetano i uz poštovanje zaštitnih mjera s ciljem prevencije širenja virusa korona.

- S obzirom na to da se u narednom periodu očekuje povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata, apelujemo da građani na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu za sebe, ali i svoju maloljetnu djecu – poručili su iz MUP-a.

Zakonski rok za izdavanje putne isprave je 30, lične karte 15 dana, a omogućeno je izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM (200 za hitni postupak i 50 KM za pasošku knjižicu). Izdavanje putne isprave po hitnom postupku u slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo je 50 KM.

MUP je omogućio da posredstvom internet stranice – www.mup.vladars.net, android aplikacije, kao i viber čet bot aplikacije MUP-a Srpske građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih će dobiti podatke o trenutnom statusu ličnih isprava, te o registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, kao i kaznenim bodovima.

Uslov za korištenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište. Cijena usluge je 0,10 KM po poslatoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici. Građani mogu slati SMS sa ciljem prijave na servis za dobijanje obavještenja, kao i SMS za odjavu sa servisa.

SMS servis štedi građanima vrijeme u situacijama kada čekaju novi lični dokument, te ih podsjeća da im lični dokument ili registracija vozila ističu.

Precizno i jasno upustvo za upotrebu SMS servisa je na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske www.mup.vladars.net .

Tagovi: